Hei!

Ryhdyimme yhdistyksessämme pohtimaan sopivaa kunnallisvaaliehdokasta, joka ajaisi tulevaisuudessa Hyvinkään asioita järkevään suuntaan. Koska emme halunneet tyytyä pelkkiin vaalikoneisiin tai puolueiden viralliseen propagandaan, otin tehtäväkseni laatia seuraavan kysymyssarjan. Siinä käsitellään joukkoliikenteeseen, kulttuuriin ja kaupunkisuunnitteluun liittyviä asioita. Vaikka kunnallispolitiikkaan kuuluu paljon muitakin seikkoja, koimme että nämä asiat jäävät yleensä vähemmälle huomiolle medioissa.

Kysely on lähetetty jokaisen puolueen mielenkiintoisimmille ehdokkaille. Olisi mukavaa jos ehtisitte vastata ennen virallista vaalipäivää.

Joukkoliikenne

1. Pääradalla (Helsinki-Riihimäki) Hyvinkää on asukasluvultaan suurin kaupunki Vantaan ja Helsingin jälkeen. Silti Hyvinkäältä lähtee arkisin vähemmän junia Helsinkiin kuin Järvenpäästä, Riihimäeltä ja Keravalta. (katso taulukko) Pitäisikö mielestäsi junatarjontaa Helsinkiin lisätä ja millä keinoin?

Kaupunki                        Junat Helsinkiin                             Asemia kaupungin alueella
Riihimäki                        R,H,Eil,Kaukoliikenne,T       <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

           1
Hyvinkää                        R,H,Eil,T                                        1
Tuusula                          R,H,T                                            2
Järvenpää                       R,H,Eil,G,T,Z                                 5
Kerava                           R,H,Eil,3,T,Z,K,N                            2

 

Hyvinkääläisistä käy pääkaupunkiseudulla työssä noin 5000 ihmistä, joista suurin osa käyttää junaa työmatkoihinsa. Mielestäni Hyvinkäälle (Riihimäelle asti) pitäisi ehdottomasti saada raidepari lisää, koska nykyisellä raidemäärällä vuoroja ei ole mahdollista lisätä. Mieheni käy työssä Helsingissä junalla, aina ovat kuulemma tupaten täynnä. Alan varmaan pian itsekin kulkemaan junalla toiseen suuntaan työmatkat (Riihimäelle), kun lapset ovat sen verran kasvaneet, että heitä ei tarvitse hakea iltapäiväkerhosta.

2. Toisin kuin muissa päärädan kaupungeissa on Hyvinkäällä ainoastaan yksi juna-asema. Aamun ruuhkajunien lähdettyä, asemalta on lähes mahdotonta löytää vapaata polkypyöräpaikkaa tai parkkiruutua. Iltapäivällä asemalta kotiinsa ajavat työläiset aiheuttavat keskustaan mittavia ruuhkia. Lyhyesti sanottuna aseman kapasiteetti on täynnä. Pitäisikö mielestäsi Hyvinkäälle rakentaa lisää seisakkeita esimerkiksi Paavolan tai Martin kohdalle?

 

Tämä on totta, että autolle on mahdotonta saada klo 8.00 jälkeen parkkiruutua sallituilta paikoilta juna-aseman lähettyviltäkään. Yli-Jurvaan (Hyvinkään eteläpuolelle) ollaan tulevaisuudessa kaavoittamassa iso asuinalue myös (noin 8000 asukkaalle) joten se lisää paineita entisestään. Tämän vuoksi kannattaisin seisakkeen rakentamista Hyvinkään etelä-osaan. Sitä en osaa sanoa, olisiko Martti liian lähellä pää-asemaa, mutta tälle "meidän suunnalle" olisi enemmän kasvupaineita. Jo ennen uuden seisakkeen tuloa olisi liityntäpysäköintiä ehdottomasti parannettava ja laajennettava vaikka tilapäisesti Hangonradalle päin.

3. Miten kehittäisit Hyvinkään sisäistä joukkoliikennettä? Pitäisikö mielestäsi linja-autojen vuoroväliä tihentää? Voisiko Hyvinkäälle kuvitella "utopistisempia" joukkoliikenteen muotoja, kuten esimerkiksi kevyttä raideliikennettä?

 

Kevyt raideliikenne on mielestäni liian kallis investointi, mutta linja-autojen saavutettavuuden (aikataulut ja reitit) parantamista pidän ehdottoman tärkeänä. Jos ihmiset pääsisivät helpommin esim. juna-asemalle julkisilla kulkuvälineillä, voitaisiin keskustan ja aseman yksityisautoilua vähentää. Esimerkiksi itse asun 5 v. vanhalla asuinalueella Tanssikalliossa ja huhtikuusta lokakuuhun lähimmälle linja-autopysäkille keskustaan päin on matkaa melkein <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 km. Marraskuusta maaliskuuhun kulkee onneksi bussi lähempää.

Kulttuuritoiminta ja villatehtaan alue

1. Pitäisikö Wanhan Villatehtaan aluetta kehittää mielestäsi liike-elämän vai kulttuurielämän ehdoin?

1b. Entä jos "tasapuolisesti molempien" ei kelpaa vastaukseksi?

 

Ehdottomasti kulttuurielämän ehdoin. Ainoastaan voisi ajatela sellaista liike-elämää, joka tukisi kulttuuria esim. kahvila, käsityöpajat yms. Liike-elämälle on tulossa  ykköskortteli ja keskusta-kortteli. Perheeni käyttää Wanhan Villatehtaan tiloja aika aktiivisesti. Käymme silloin tällöin teatterissa, lapset Lotta ja Oskar käyvät neljättä vuotta lasten- ja nuorten kuvataidekoulussa, tutustumme säännöllisesti Voimalan näyttelyihin ja tukeneet Hyvinkääläisiä taiteilijoita ostamalla heidän taidettaan ja vapaa-ajan puolelta lapset käyvät pesisharjoituksissa siellä. (Olinpa itsekin Ravintola Willantähdessä loppuvuodesta 2 kk ammatillisten opettajien työelämäjaksolla).

2. Kaupungilla kulkee huhu, että Willateatteri olisi joutumassa "vasaran alle." Oletko valmis kumoamaan moisen huhun ja lupaamaan, että teatteritoiminta jatkuu Villatehtaan näyttämöllä tulevaisuudessakin kaupungin suosiollisella avustuksella?

 

Kulttuuriin kuuluu myös olennaisena osana teatteri. Villatehtaalla on varmasti jatkossakin sellainen, jos minä pääsisin siitä päättämään. Pääosin vapaaehtoistoimijoiden ylläpitämällä teatterilla pitää olla myös kaupungin puolelta riittävästi tukea!

Keskustan kehittäminen

1. Hyvinkään keskustaan ollaan rakentamassa suurta palvelu/ostoskeskusta. Parhaassa tapauksessa tämä sitoo, selkeyttää ja elävöittää Hyvinkään hajanaista keskustaa. Huonossa tapauksessa keskusta autioituu pienten kivijalkaliikkeiden musertuessa kilpailun alla. Mihin suuntaan mielestäsi keskustaa pitäisi jatkossa kehittää?

 

Mielestäni kaupunkilaiset jäävät omaan kaupunkiin tekemään ostoksia, jos on riittävästi valikoimaa. Näin myös "kivijalkaliikkeet" voivat hyötyä tästä. Harva jaksaa työpäivien päälle jäädä esim. Hkiin ostoksille. Keskustasta pitää löytyä päivittäistavarakauppoja sekä erikoisliikkeitä, että se pysyy elinvoimaisena.

 


2. Uusi rakentaminen keskustassa. Korkeaa (4-6 krs) vai matalaa (1-3 krs)?

 

Keskustan neliöt ja puistot ovat sen verran arvokkaita, että kasvattaisin kaupunkia ylöspäin.

3. Kirjastoaukio. Oivaa liiketilaa vai puistoalue?

 

Ihana puistoalue, jossa voisi myös oleskella lehmuskahvilan pöydässä ja kuunnella esiintymislavalta kevyttä musiikkia ja tavata ystäviä, jotka ovat sinne kokoontuneet.